Europski dan jezika 2013

Prenosimo vam dojmove sa Sajma jezika

Splićani se nisu oglušili pozivu na Europski dan jezika, večeras su napunili Đardin, a od ponuđenog programa, najviše ih je privukla mogućnost da testiraju svoje jezične sposobnosti.

Velika je gužva vladala oko fontane gdje je ih je dočekalo sedam stolova i sedam izvornih govornika engleskog, njemačkog, francuskog, turskog, bugarskog, portugalskog i talijanskog, s kojima su mogli parlati po sedam minuta.

I to u stilu speed datinga, a takve je brze spojeve, večeras prošlo više od 80 Splićana i poneki turist.

Ploa Pleština Poljak je taman odradila svojih sedam minuta za engleskim stolom. Kako je prošla, pitamo 13-godišnjakinju. Najviše bodova, nonšalantno će. Nije joj bilo teško. Uči i njemački, ali nekako joj nije legao kao engleski:

– Ne vjerujem da ću pokušati s njemačkim. Moja mama se rodila u Njemačkoj i željela bi da ga govorim kao engleski, učim ga tri godine, ali mi gramatika i padeži baš nisu legli – veli nam simpatična Ploa i nabraja nam čime se sve još bavi: plesala je balet, šest godina svira klavir, pjeva u zboru. E, da, najviše voli rock.

Moja Ploa, kad ti odmaraš, češkamo se po glavi na što se ona slatko smije i kaže da uvijek ima vremena za zezanciju. Za to su vikendi. Pokazuje nam na jednog s irokezicom. Bio je čak za tri stola, morate pričati s njim.

– Je, bio sam za tri stola, pričao sam s njemačkim, portugalskim i španjolskim govornicima. Sad ću i za bugarski stol. Rekli su nam da možemo upoznati jezike, ne moramo se samo natjecati, a mene svi ti jezici zanimaju, ponešto znam govoriti, pratim sve te njihove nogometne lige i zašto ne bih iskoristio priliku – veli nam osmaš Zdravko Vuković.

A prijateljica mu Ana Pilj uči engleski, njemački i talijanski, ide na folklor i večeras je bila oduševljena portugalskim kojeg je probala pričati s dvije Portugalke.

Profesorica Ivana Erceg, alfa i omega događaja u Đardinu kojeg je uz pokroviteljstvo Grada Splitu organizirao Klaster za promicanje učenja stranih jezika u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz sudjelovanje brojnih škola stranih jezika, bila je oduševljena odazivom Splićana i šušurom koji je nastao za stolovima gdje se parlalo s izvornim govornicima, stranim studentima koji studiraju u Splitu.

– Ovo je treći Europski dan jezika u Splitu, prvi u Đardinu i baš je lijepo da ovoliko ljudi želi govoriti jezike – veli Erceg.

A večeras su se škole stranih jezika potrudile prezentirati svoje programe, materijale i literaturu te su organizirale natjecanja u znanju jezika u kojima se moglo osvojiti neku nagradu.

Najvrednija, put u Prag, dodjelit će se naknadno, i to za kazališnu izvedbu jednog od četiri para, čije će snimke biti postavljene na Facebook, gdje će se za najbolje moći glasati.

S. Stapić
Foto: Jadran Babić / CROPIX

izvor: Slobodna Dalmacija