“Ich bin ein Berliner”

Učenici škole njemačkog jezika posjetili su Berlin i proveli 2 tjedna upoznavajući njemačku metropolu i sudjelujući u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u sklopu DID Deutsch Instituta Berlin koji svake godine organizira ljetni rezidencijalni tečaj njemačkog jezika za mlade u Berlinu, u samom središtu grada (Berlin Mitte). Uz 20 nastavnih sati tjedno, u malim internacionalnim grupama s polaznicima iste razine znanja i profesorima izvornim govornicima, DID je organizirao i svakodnevne razglede grada, sportske aktivnosti, zabave uz roštilj, karaoke, razne radionice i disco večeri. Organizirani su i posjeti muzejima kao što su Pergamon muzej, Njemački povijesni muzej, Znanstveni muzej, Berlinische Galerie, Ritter Sport Schokowerkstatt, zatim razgled Otoka muzeja, Hackescher Markta, Reichstaga, starog dijela Kreuzberga, tura uzduž rijeke Spree i sl.

U vlastitom aranžmanu, u pratnji profesorice, naši učenici nisu propustili posjetiti ni neka od brojnih berlinskih kazališta te su tako uživali u modernom baletu „Oz-The Wonderful Wizard“ u berlinskoj Komische Oper, a cure je posebno dojmio posjet Friedrichstadt-Palast sa predstavom „Show me“. Odlazak u kazalište dodatno su „začinili“ večerom u kultnom vijetnamskom restoranu Monsieur Vuong, što je za neke bio prvi susret s egzotičnom kuhinjom. Svaki posjet Kreuzbergu također je bio gastronomski užitak sa bogatom ponudom perzijskih, turskih i arapskih specijaliteta. Kreuzberg je pokazao svoje šaroliko i veselo lice posebno kroz tri dana jazz festivala u živopisnoj ulici Bergmannstraße..

Kako se Berlin svidio našim učenicima?

andjela

Anđela:
Ovo ljeto je bilo najbolje ljeto mog života. Provela sam ga u Berlinu i odlično se zabavila. Bio je veliki doživljaj otići u Berlin, upoznati nove ljude, sklopiti nova prijateljstva i naučiti o novim kulturama. Bilo je odlično i upoznati i doživjeti Berlin iz jedne skroz nove perspektive. Nastava mi je bila odlična, prvenstveno jer sam imala doticaj u komunikaciji sa ostalim ljudima a i moj njemački je dosta napredovao. No, ipak mi je najveći utisak ostavilo kazalište koje smo posjetili s našom profesoricom, čokoladni muzej tvornice čokolade RiterSport i izleti koje smo imali po okolnim gradovima Berlina. Nadam se da ću sa svojim novim prijateljima još jednom osjetiti ovakvo veliko iskustvo.

katarina

Katarina:
Ovo ljeto posjetila sam najveći i najljepši grad Njemačke.Upoznala sam toliko dečki i cura iz drugih zemalja. Svaki dan smo pohađali satove njemačkog, a nakon toga smo imali podosta aktivnosti (obilazak grada, šetnja, muzeji, šoping, lanapark, roštilj, karaoke, izleti, plivanje…). Komunikacija u školi, s mojim prijateljima iz drugih država, s učiteljem, mi je, što se tiče jezika, stvarno pomogla. Putovanje u Berlin je za mene bio jedan velik i prekrasan doživljaj.

 

sasha

Alexander:
Za mene ovo putovanje u Berlin je bilo odlično. Iako su satovi njemačkog svaki dan pomalo bili naporni, pomogli su mi da povisim svoj stupanj u tom jeziku. Upoznao sam mnogo ljudi i to mi je omogućilo da pronađem prijatelje iz drugih država na svijetu. Mnogo sam vidio novoga i zanimljivoga. Doživio sam puno zanimljivih i smiješnih trenutaka, te se nadam da ću se moći vratiti.

 

sara

Sara:
Berlin je moj grad iz snova. ljudi, mjesta i ritam su po mome, ima puno predivnih znamenitosti i parkova (koje smo sve vidjeli). Berlin je grad za mlade, ima najbolji noćni zivot i zrači pozitivnom energijom. Sa prijateljicama se planiram već iduće ljeto vratiti.